נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס מחלות » אבנים בכליות

אבנים בכליות

אבנים בכליות (Kidney stones)הוא מצב בו מינרלים המגיעים מהמזון מתגבשים לצורת אבן בדרכי השתן ושוקעים בכליות במקום להיות מופרשים בשתן בצורה מסיסה. אבנים יכולות להופיע בחלקים שונים לאורך מערכת השתן ונהוג לסווג את האבנים בדרכי השתן על פי מיקומם: אבנים הנוצרות בכליות (Nephrolithiasis), אבנים הנוצרות בשופכנים, שהם המבנה המחבר בין הכליה לשלפוחית השתן (Uretrolithiasis) או אבנים הנוצרות בשלפוחית השתן (Cystolithiasis). בנוסף, ניתן לסווג את האבנים על פי הרכבן הכימי. מחלה זו נפוצה יותר בגברים, כ-80% מהחולים באבני כליה הם גברים.

הגורמים לאבנים בכליות

גורמי סיכון להיווצרות אבנים בכליות:

  • התייבשות כתוצאה ממחסור בשתיית מים.
  • צריכה מוגברת של מוצרים כמו: חלבונים מן החי, מלחים, סוכרים מעובדים ומיץ אשכוליות.
  • מחלה כלייתית קיימת.
  • מחלת קרוהן.

אבחון אבנים בכליות

האבחנה של אבנים בכליות נעשית על בסיס מידע המגיע מההיסטוריה הרפואית של המטופל, בדיקה גופנית, בדיקת שתן ובדיקות הדמיה. האבחנה הקלינית נעשית בעיקר על פי מיקום, אופי וחומרת הכאב, ובבדיקה גופנית ניתן לזהות רגישות וחום מעל הכליות. בבדיקות דימות ניתן לזהות אבנים המורכבות מסידן, חומר הבולט בבדיקות דימות, אך כ-60% מאבני הכליות לא ייראו בבדיקות דימות מכיוון שהן מורכבות מחומרים שלא ניתן לזהות בבדיקה.

סימפטומים של אבנים בכליות

רוב האבנים הנוצרות בדרכי השתן עוברות דרכן מבלי לגרום לתסמינים כלל. כאשר האבן גדלה לגודל של 3 מ"מ לפחות היא יכולה לגרום לחסימה ולהופעת תסמינים שונים כאשר התסמין הדומיננטי ביותר לאבנים בכליה הוא כאב חזק ומייסר המקרין מצידי הגוף לכיוון המפשעה. כאב זה מכונה עווית כלייתית (Renal colic) והוא מופיע לסירוגין בהתקפים שנמשכים בין 20 דקות לשעה ונגרם כתוצאה מתנועות התכווצות בדופן השופכנים המנסים לגרום לתנועת האבן החוצה. סימפטומים נוספים המופיעים הם: דחיפות ותכיפות במתן שתן, אי שקט, דם בשתן, הזעות, בחילות והקאות.

דרכי טיפול באבנים בכליות

גודל האבן משפיע על הסיכוי לשחרור ספונטאני של האבן ממערכת השתן, ככל שהאבן קטנה יותר הסיכוי שלה להיפלט באופן עצמאי בשתן עולה. בנוסף, האפשרות לשחרור האבן תלויה גם במיקומה בכליה.

במידה והסיכוי לשחרור עצמאי של האבן נמוך ניתן לטפל במספר אמצעים:

  • תרופות לשיכוך כאבים – לטיפול בכאב העז המלווה אבנים בכליה, לרוב הטיפול יינתן דרך הוריד.
  • Expulsion therapy – תרופות המגבירות את הסיכוי למעבר ספונטאני של האבן דרך השופכנים, קבוצה זו כוללת בין היתר את התרופות: Tamsulosin ו – .Nifedifine
  • Extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) – ריסוק אבנים חוץ גופי, טיפול לא חודרני המשמש להסרת אבני כליה. במהלך טיפול זה נעשה שימוש במכשיר המשגר אנרגיה בעוצמה גובהה המספיקה לרסק את האבן לרסיסים קטנים שיכולים לצאת דרך דרכי השתן. שיטה זו מתאימה כטיפול כאשר האבן מממוקמת בחלק העליון של הכליה ואינה מתאימה לטיפול בחולים עם עודף משקל משמעותי.

 

במידה והנך סובל מאבנים בכליות הנך עשוי להיות זכאי לזכויות מהמדינה, לפרטים נוספים בקר בעמוד

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!