נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » זכויות בעבודה » תוכנית ויסקונסין

תוכנית ויסקונסין

בשנת 1997 הופעלה במדינת ויסקונסין בארצות הברת תוכנית במסגרת רפורמה במדיניות הרווחה. מטרתה היתה למנף אוכלוסיות שנמצאו במצב אבטלה ולהעביר אותן למצב של תעסוקה. תוכנית זו נקראה על שם המדינה שיזמה אותה, תוכנית ויסקונסין. גם ישראל אימצה את המודל.

עיקרי תוכנית ויסקונסין

כחלק ממאמץ עצום לשנות מצב של אבטלה לתעסוקה בקרב אוכלוסיות שלא הצליחו עד כה לצאת מהמצב בכוחות עצמן, נקבעו כללים עיקריים לתוכנית והיא כללה גם הכשרות מקצועיות, הכוונה למציאת תעסוקה הולמת ומתן קצבאות בהתניה להוכחת המאמץ האמיתי מצידו של מקבל הקצבה למציאת עבדה.

בישראל אומץ המודל הופעל בין השנים 2004 ל- 2007. התוכנית נקראה מהל"ב- מהבטחת הכנסה לתעסוקה בטוחה- אולם היתה מוכרת גם כתוכנית ויסקונסין, שהיתה המודל לתוכנית הישראלית.

השלב הראשון בתוכנית ויסקונסין בישראל היה אמור לכלול כארבעה עשר אלף משקי בית הזכאים לגמלת הבטחת הכנסה ולהעמיד את ההשתתפות בתוכנית כתנאי להמשך קבלת הגמלה. הרעיון היה להקים מערכות ארגוניות בזיכיון ממשלתי שיקימו מרכזי תעסוקה ויספקו שירותי השמה, קורסי הכשרה מקצועית, הכנה למציאת עבודה כמו כתיבת קורות חיים והכנה לראיון עבודה ועוד.

התוכני נשענה כאמור על מודל תוכנית ויסקונסין ומטרתה היתה להפחית בתשלומי הקצבאות, עם כניסתם של מקבלי גמלת הבטחת ההכנסה למעגל התעסוקה. לפי הצפי, ההשקעה היתה אמורה להחזיר את עצמה בתוך שלוש שנים וייווצר חסכון רב בתשלומי הקצבאות.

לפי עקרונות התוכנית, יחויבו מפרנסים שמקבלים גמלת הבטחת הכנסה להגיע לאותם מרכזי תעסוקה חדשים שהוקמו במיוחד ושבעתיד אמורים להחליף את לשכות התעסוקה הקיימות.

על מחוסרי העבודה להוכיח את כוונתם למציאת עבודה ואילו על שירותי כוח האדם להשתמש בידע ובקשרים המקצועיים שלהם כדי למצוא עבודה למשתתפי התוכנית ולהכשירם לעבודות שונות. כמו כן עליהם לוודא כי בסוף התהליך לא יזדקקו משקי הבית המשתתפים בתוכנית לקבלת קצבאות וגמלות קיום, ייכנסו למעגל העבודה ויורידו את שיעור העבודה במשק הישראלי.

יישום תוכנית ויסקונסין

לפי התוכנית, על המשתתפים בה להתייצב במרכזי ההשמה החדשים ולהכנס לתוכנית אישית הכוללת מספר שלבים, ביניהם:

  • הכשרה תעסוקתית- השתתפת בקורסים הכשרות מקצועיות או הכשרות למיומנות חברתית תעסוקתית.
  • מציאת עבודה– שימוש במרכזי ההשמה, קשריהן ומאגרי המידע שלהן לצורך מציאת עבודה. על המשתתפים להוכיח את כוונתם האמיתית במציאת עבודה ולא, ישללו מהם קצבאות וגמלאות שונות.
  • עבודה- התחלת עבודה, גם זמנית וגם בשכר מינימום. במידה והמשתתפים לא יסכימו לעבוד, תישלל מהם הזכות לקבלת גמלת הבטחת הכנסה.
  • שירות למען הקהילה- הצטרפות לתוכניות וולונטריות, למשל בבתי חולים או בסיסי צה"ל לעבודות התנדבותיות.

על מרכזי ההשמה החדשים להראות גידול בקרב המשתתפים שהצטרפו למעגל העבודה והם יתוגמלו בגין כל הפחתה בדרישה לקבלת גמלת הבטחת הכנסה.

הצלחות וכשלונות של תוכנית ויסקונסין

תוכנית ויסקונסין עוררה תגובות תומכות ומתנגדות כאחד.

התומכים בתוכנית הצביעו על מחקר שבדק את תוכנית ויסקונסין ומצא כי שבעה עשר אחוזים מהמשתתפים בה שלא הצליחו למצוא עבודה קודם לכן, מצאו עבודה ואף התמידו בה למשך יותר משנה.

מצבם של עשרים ושניים אחוזים ממקבלי הבטחת הכנסה השתפר.

מתחילת השמת התוכנית חסכה מדינת ישראל מעל מאה מליון ₪ בתשלומי קצבאות וגמלת הבטחת הכנסה, זאת לאחר שחלק מהמשתתפים בתוכנית החלו לעבד.

המתנגדים לתוכנית היו חלק מהמשתתפים בה בעצמם, חברי כנסת וממשלה. הטענה העיקרית היתה כי החברות המפעילות (חברות כוח אדם) שמו לנגד עיניהן כמטרה להוריד כמה שיותר אנשים מקבלת הקצבאות, מאחר ושכרן  והרווח של חברות אלו נגזר לפי אחוזי ההצלחה שלהן.

באופן זה נעשה שימוש לא הוגן מול אנשים שלא מכירים את זכויותיהם, חלקם אינם משכילים וכדומה. (למשל, ביטול מתן הגמלה לאדם שסירב לקבל עבודה שהוצעה לו, מבלי לבדוק את כשירותו התאמתו לעבודה זו). הטענה היתה כי חברות אלו הקשו על משתתפים רבים שלא היה סיכוי שימצאו עבודה ובתקווה כי יחדלו לדרוש את גמלת הבטחת ההכנסה.

כמו כן, עלתה הטענה כי במקרים בהן היה על החברות לשבץ משתתפים לעבודות וולונטריות כחלק משירות קהילתי, הן למעשה השאיל את שירותיהם לחברות כוח אדם וגרפו את הרווחים לכיסן.

לאור טענות אלו  וכשלים שנמצאו בתוכנית, בוטלה תוכנית ויסקונסין בישראל בשנת 2007, על ידי שר התמ"ת דאז, אל ישי. התוכנית פעלה בארץ במשך שלוש שנים.

את תוכנית ויסקונסין החליפה תוכנית חלופית, "אורות לתעסוקה", שהקלה על המשתתפים, בין היתר בביטול חובת בני 45 ומעלה לחפש עבודה כתנאי לקבלת גמלת הבטחת הכנסה וביטול התגמול שקיבלו חברות ההשמה בכל פעם בה שללו קצבאות משתתפי התוכנית.

אם נפגעו זכויותיכם בעבודה ואתם מעוניינים בייעוץ מעורכי הדין שלנו, מלאו את פרטיכם בטופס הממוחשב באתר ואנו נחזור אליכם עם פרטים נוספים.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!