נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » זכויות בעבודה » הזכות להתאגד

הזכות להתאגד

מה קורה אם עובדים בחברה מעוניינים להתאגד ולהתארגן יחד? האם מותר להם? מדוע רבים חוששים לעשת זאת? לפניכם כל המידע, הפרטים והדרכים הנכונות להתארגנות בעבודה, כולל הזכויות העומדות בפניכם על פי חוק.

דמוקרטיה ב-הא הידיעה

חופש ההתאגדות הוא זכות יסוד של כל משטר דמוקרטי. כשמדובר על מקום עבודה, התאגדות העובדים מסייעת לשמירה על זכויות העובדים, שיפור תנאי העבודה שלהם ואכיפת הזכויות המגיעות להם, כפי שהן מוגדרות בחוק.

התאגדות היא מונח שמתאר פעולה כל שהיא בקבוצה. זו יכולה להיות התאגדות חברתית, דתית, תרבותית, פוליטית וכיוצ"ב. קבוצה הפועלת ביחד מצליחה לממש חזון, יעוד ומטרה ולפעול במשותף כדי לשמר את זכויות החברים בה ולשפר את חייהם.

כך גם בהתאגדות מקצועית במקום העבודה. הזכות להתאגד מתאפשרת לשני הצדדים:

לעובדים- האפשרות להקים ארגון עובדים ולהצטרף אליו, והחופש להצטרף לארגון עובדים קיים. קיימת גם הזכות לבחור שלא להצטרף לארגון עובדים.

למעסיקים- החופש להקים ארגון מעסיקים או להצטרף לאחד כזה.

על יחסי עבודה במדינה דמוקרטית

חופש ההתאגדות מצוי בסעיף 33ח' לחוק ההסכמים הקיבוציים. לפי פסקי הדין שיצאו בנושא, הזכות להתאגד מחייבת את המעסיק לנהל משא ומתן קיבוצי עם עובדיו ומאפשרת לעובדים לנהל סכסוך עבודה.

בישראל מאושרות שתי אמנות עבודה בין לאומיות שעניינן חופש ההתאגדות:

  • אמנה מס' 87 משנת 1948- מאשרת את החופש להתאגד ומגנה על הזכות להתאגד
  • אמנה מס' משנת 1949- מאפשרת להפעיל את עקרונות הזכות להתאגדות ולמיקוח קולקטיבי.

אמנות אלו לא נחקקו כזכות יסוד אולם הן מוכרות ככאלה בבתי המשפט, כולל הזכות לשבות.

הזכות להתאגד חלה על כלל ציבור העובדים, למעט עובדים בגופים בהם חל איסור מפורש להתאגדות, למשל, צבא או משטרה, עובדי שירות בתי הסוהר או שירות הבטחון הכללי.

פורטל בשבילך מזמין אתכם לקבל מידע עדכני ומפורט הכולל את זכותכם להתאגד. במידה ונתקלתם בהתנגדות המעסיק, בהתנכלות, הרעת תנאים ונסיונות סיכול ההתאגדות, עומדים לרשותכם יועצים ועורכי דין המומחים בדיני עבודה, שיסייעו לכם לעמוד על זכותכם. מלאו את פרטיכם בטופס המקוון ואנו נשוב אליכם ללא כל התחייבות מצידכם.

כיצד ממומשת הזכות להתאגד?

עובדים המבקשים לממש את זכותם להתאגד יכולים לעשות זאת באמצעות הקמת ארגון עובדים משלהם, הקמת ועד עובדים או באמצעות הצטרפות לאחד מארגוני העובדים הפעילים בארץ, כמו הסתדרות העובדים הכללית, כוח לעובדים והסתדרות העובדים הלאומית.

במקרים בהם בחרו העובדים להקים וועד עובדים, יהיה עליהם לקחת בחשבון כי נציגות הוועד אכן תוכל לייצג את כלל העובדים בפני המעסיק, אך בניגוד לארגוני עובדים בהם קיימות הגנות מיוחדות על החברים בו, לא יחולו הגנות אלו על העבדים המיוצגים על ידי ועד העובדים.

דברים שחשוב לזכור על הזכות להתאגד

  • אסור למעסיק להתנכל לעובד,לפטר אותו או להרע את תנאי ההעסקה שלו עקב התאגדות, הקמת ועד עובדים או הצטרפות ופעילות בארגון קיים.
  • אסור למעסיק למנוע כניסתו של נציג ארגון עובדים למקום העבודה, גם אם המדובר בקידום פעילות הארגון.

הבטחת הזכות להתאגד מסייעת לעובדים לשמר על האינטרסים שלהם, להגשים את צרכיהם ושאיפותיהם ולצמצם את אי השוויון , אם קיים, ביחסי הכוחות שבינם לבין המעביד. כמו כן מאפשר חופש ההתאגדות לשפר את תנאי העבודה של העובדים באמצעות משא ומתן ואפילו באמצעות הליכים וסנקציות כמו שביתה.

יחד עם זאת, במקומות עבודה רבים בהם מבקשים עובדים להתאגד, נעשה הדבר בחשאיות מוחלטת מתוך חשש לפגיעה בהם, כמו הרעת תנאים או פיטורים. מעסיקים רבים שלכאורה לא מפרים כל חוק, לא מפטרים את הפעילים ולא מרעים את תנאיהם, פותחים בסדרה של הליכים שמטרתם לסכל את נסיונות העובדים להתאגד. למשל, הם ממנים וועד עובדים מטעמם, נוקטים בשיטת הפרד ומשול והליכים נוספים שמקשים על התנהלות העובדים המבקשים להתאגד.

 על הידוע והבלתי ידוע

חששם של עובדים רבים מפני התנכלות או הרעת תנאים נובע מחוסר ידיעה. בקרב העובדים בישראל ישנם רבים שאינם מודעים כלל לזכותם להתאגד, לדרכים בהן יוכלו לממש את הזכות הזו ולמי לפנות במקרים בהם נמנעת מהם זכות זו או מימושה.

עובד המוצא את עצמו בנסיונות ליזום התאגדות לא תמיד יודע שיש לו גב איתן וכתובת לפנות אליה כדי לשטח את טענותיו בפניה. בפועל, יש למי לפנות וכל סנקציה או מכשול שמעמיד המעסיק בפני עובדים המבקשים לממש את הזכות להתאגד, עלול להסתיים, עם הסיוע הנכון, בענישת המעסיק.

מידע נוסף על הזכות להתאגד, חופש ההתאגדות הדרכים לעשות זאת בהסתמך על סעיפים בחוק ובאמנות השונות, תוכלו לקבל מיועצים מומחים בפורטל בשבילך,המרכז את המידע העדכני ביותר, עם סימוכין, זכויות וחוקים ומאפשר לכם לחסוך זמן וכסף בקבלת יעוץ מקצועי.

מלאו את פרטיכם עכשיו ותקבלו סיוע מקצועי, ללא כל התחייבות והנחיות ברורות כיצד לנהוג במקרים בהם תרצו להתאגד.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!