נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » זכויות בעבודה » חוק שעות עבודה ומנוחה התשי"א 1951

חוק שעות עבודה ומנוחה התשי"א 1951

בשנת 1951 נחקק בישראל חוק שמטרתו להגדיר מהו יום עבודה ומהן שעות המנוחה במהלך יום העבודה ובזמנים שאינם עבודה. חוק שעות עבודה ומנוחה התשי"א 1951, מגדיר את התקנות לשעות עבודה ולשעות מנוחה ועל מי הן חלת.

מה אומר חוק שעות עבודה ומנוחה

כדי להגדיר באופן ברור את הגבולות בין זמן עבודה לזמן מנוחה, מבדיל חוק שעות עבודה ומנוחה בין הזמנים, כולל הגבלת מספר שעות העבודה ביום עבודה ובשבוע עבודה ומציב הנחיות לגבי הפסקות מנוחה בעבודה וימי מנוחה.

חוק שעות עבודה- מגדיר יום עבודה סטנדרטי שלא יעלה על שמונה שעות.זמן זה כולל את פרק הזמן המגיע לעובד לצורך הפסקות קצרות למנוחה ואכילה.

חוק שבוע עבודה- מגדיר את מספר השעות המקסימלי שיש לעבד בשבוע. לפי תיקון בחוק משנת תשנ"ג, סעיף 2, לא יעלה שבוע עבודה על ארבעים וחמש שעת עבודה.

החוק אינו חל על תחומי עיסוק מסוימים הדרשים שעות עבדה רבות יותר, כולל בסופי שבע ובחגים, למשל חקלאות, טיפול ישיר בבעלי חיים, בתי חולים, עבודה בשירות המדינה, במוסדות לטיפול בזקנים או ילדים, צוות אווירי, בתי מלון, שמירה וכדומה.

על אף האמור, גם במקרים של הדוגמאות הנ"ל, לא יעלה יום עבודה על יותר מעשר שעות ויותר ארבעים וחמש שעות עבודה בשבוע.

חוק שעות מנוחה- מגדיר את שעות המנוחה במהלך יום העבודה ואת ימי המנוחה להם זכאי העובד. עובדים זכאים לשלושים ושש שעות מנוחה רצופות בשבוע, לפחות.

ימי המנוחה להם זכאי עובד יהודי צריכים לכלול את יום שבת. לגב עובד שאינו יהודי, יכלול יום המנוחה שלו את יום שישי,או שבת או ראשון, לפי אמונתו ודתו.

אסור למעסיק לדרוש מהעובד לעבוד בימי המנוחה שלו. במקרה והמעביד בא אליו בדרישה כזו, רשאי העובד להודיע למעבידו על סירובו לעבוד ביום זה.

אסור למעביד להפלות אדם ולסרב לקבלו לעבודה, אם הודיע שאין בכוונתו לעבוד בימי המנוחה השבועית ואסור לו להתנות קבלה לעבודה בהתחייבות העובד לעבוד בימים אלו.

הפסקות במהלך יום עבודה- לפי חוק שעות עבודה ומנוחה, במהלך יום עבודה שהוא בן שש שעות ומעלה, זכאי העובד להפסק את עבודתו לארבעים וחמש דקות, מתוכן חצי שעה רציפה אשר במהלכה יכול העובד לצאת ממקום העבודה לכל צורך אישי, כולל ארוחה במסעדה.

לפי תיקון בחוק משנת 2009 נקבע כי העובד זכאי לקחת הפסקה לצורך הליכה לחדר השירותים במהלך כל יום העבודה ולפי רצונו.

במהלך ההפסקה חובת המעבד לספק לעובדיו כסאות או ספסלים במצב תקין ועם משענת גב. על מקומות השיבה להיות כמספר העובדים. כמו כן חובת המעביד לספק לעובדים כסאות עליהם יוכלו לשבת במהלך כל יום עבודתם, אלא אם כן תפקדם מחייב עמידה.

בין יום עבודה אחד לשני יש לקיים הפסקה בת שמונה שעות לפחות

נתקלתם בעוולה במקום העבודה עם העסקתכם בשעות מעבר למותר בחוק? זה הזמן להיעזר באנשי המקצוע המובילים של פורטל בשבילך, בקיאים בדיני עבודה ובעלי נסיון, שיחסכו לכם זמן וכסף רב בדרך לעמדה על זכויותיכם בעבודה.

חוק שעות עבודה ומנוחה שעות נוספות

תקנות שעות עבודה ומנוחה קובעות כי אסור למעביד להעסיק עובד ליותר משתים עשרה שעות ביום אחד. כלומר, עובד יכול להשאר לא יותר מארבע שעות נוספות ביום העבודה. יחד עם זאת, אסור לו לעבוד מעל שתים עשרה שעות בשבוע עבודה אחד.

עובדים במפעל רשאים לעבוד עד חמש עשרה שעות שבועיות נוספות.

תוספת תשלום על שעות נוספות בעבודה

–          בשעתיים הראשונות של השעות הנוספות, זכאי העובד לתוספת של עשרים וחמישה אחוזים לשכרו הרגיל. כלומר, אם עובד מרוויח חמישים ₪ לשעה, הוא יקבל עבור השעתיים הנוספות הראשונות שכר של 62.50 ₪ לכל שעה.

–          מהשעה השלישית הנוספת ואילך, זכאי העובד לקבלת תוספת של חמישים אחוזים משכרו השעתי, לכל שעת עבודה.

–          עובד שנדרש לעבוד ביום המנוחה שלו זכאי לקבלת תוספת של שבעים וחמישה אחוזים עבור השעתיים הנוספות הראשונות ומאתיים אחוזים עבור השעה השלישית ואילך.

חוק שעות עבודה אינו חל כאמור על עובדים שתפקידם מחייבם לעבוד מחוץ לשעות עבודה רגילות.

חוק שעות העבודה- אכיפה

חובת המעביד לנהל פנקס עבודה בו יפורטו שעות העבודה של כל עובד, שעות נוספת אותן עבד וכן אם עבד בימי המנחה שלו. אי ניהול פנקס עבודה נחשב לעבירה ועילה לתביעה בבת הדין לעבודה.

עובד רשאי לתבוע את מעסיקו בשל הדרישה ממנו לעבוד ביום המנוחה שלו, לעבוד יותר שעות נוספות מהמספר המותר בחוק, עקב אי תשלום בגין שעות נוספות אלו וכן, בשל אי מתן הפסקה בת ארבעים וחמש דקות לפחות במהלך יום עבודה. את התביעה ניתן להגיש לבית הדין לעבודה. העונשים נעים בין קנסות כספיים בסכומם משתנים ועד למאסר של חודש ימים עד חודשיים. לעתים פוסק בית הדין על החלת שני העונשים גם יחד.

עבדתם שעות נוספות ולא תוגמלתם על כך? נדרשתם לעבוד ביום המנוחה שלכם? כל עוולה או דרישה לעבודה שאינה לפי החוק היא עילה לתביעה. מלאו את פרטיכם בטופס הממוחשב כאן באתר וקבל מידע, יעוץ והכוונה לגבי זכויותיכם בעבודה והדרכים הנכונות לממשן.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!