נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס מחלות » מאניה דפרסיה

מאניה דפרסיה

מאניה דיפרסיה, הקרויה בשפה המקצועית הפרעה דו קוטבית (Bipolar Disorder) היא הפרעה נפשית המאופיינת בתקופות של מצב רוח מרומם באופן קיצוני- מאניה Mania, ובתקופות של דיכאון- דיפרסיה Depression אצל הסובלים ממנה.

תסמינים של מאניה דיפרסיה

מאניה דיפרסיה מאופיינת בתנודות קיצוניות במצב הרוח, והסימפטומים הם שונים בהתאם לתקופה בה מצוי הסובל מההפרעה.

בתקופות של מאניה, הסובל מההפרעה יחוש מצב רוח מרומם באופן קיצוני. בזמן מאניה, הסובל מההפרעה יחוש אושר קיצוני ויהיה מאוד אנרגטי. בנוסף, הוא עשוי להחליט החלטות פזיזות מבלי להתחשב בהשלכות, להיות רגזני וחסר סבלנות ולרב ימעט לישון. המאניה יכולה להתרחש במגוון דרגות חומרה, והיא המאפיין העיקרי של מאניה דיפרסיה.

בתקופות אחרות, האדם ישקע בדיכאון. בתקופת הדיכאון האדם ירבה לבכות, יימנע מיצירת קשר עין עם הסובבים אותו ויחוש חוסר תקווה וייאוש. בתקופת הדיכאון האדם אף עשוי לבצע ניסיון התאבדות או פגיעה עצמית. תופעות כמו חרדה מוגברת ושימוש בתרופות נוגדות דיכאון או כאב במינונים מופרזים נפוצות גם הן בתקופת הדיכאון.

הגורמים למאניה דיפרסיה

הגורמים להופעת מאניה דיפרסיה אינם ידועים, אך כנראה שהם קשורים גם לנטייה גנטית (משפחתית) וגם להשפעות מהסביבה. השפעות סביבתיות יכולות להיות חשיפה ארוכה ללחץ נפשי או התעללות שעבר הסובל מההפרעה בתקופת הילדות.

איבחון של מאניה דיפרסיה

מאניה דיפרסיה לרב מאובחנת בגיל ההתבגרות או בבוגרים צעירים, אך במקרים רבים היא אינה מאובחנת כלל, שכן השינויים במצב הרוח לא תמיד מעוררים חשד. האבחנה מצריכה התחשבות בכמה גורמים:

  • דיווח עצמי של המטופל על חוויותיו ותחושותיו.
  • שינויים בהתנהגות עליהם מדווחים הקרובים למטופל – קרובי משפחה, חברים ועמיתים לעבודה.
  • הסתכלות והבחנה בסימנים שעשויים להעיד על ההפרעה על ידי גורמים מקצועיים כגון פסיכיאטר, עובד סוציאלי, אחות או פסיכולוג קליני.

אין אפשרות לאבחן את המחלה על ידי בדיקות ביולוגיות. עם זאת, ביצוע בדיקות אלו על ידי רופא הוא הכרחי בכדי לשלול בעיה רפואית פיזית אשר מתבטאת עם סימפטומים הדומים לאלו של מאניה דיפרסיה – כמו הפרעות הורמונאליות, עגבת ומחלות אחרות המשפיעות על מצב הרוח.

דרכי טיפול במאניה דיפרסיה

הטיפול בסובלים ממאניה דיפרסיה כולל בדרך כלל פסיכותרפיה (טיפולים מילוליים מול פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי וכדומה), תרופות המייצבות את מצב הרוח ותרופות אנטי-פסיכוטיות.

תרופות המייצבות את מצב הרוח ונמצאות בשימוש נפוץ לטיפול במאניה דיפרסיה הן ליתיום (Lithium) ותרופות אנטי אפילפטיות שנמצא כי הן פועלות באופן דומה לאלו המייצבות את מצב הרוח כאשר הן ניתנות לסובלים ממאניה דיפרסיה. דוגמאות לתרופות אלו הן למוטריג'ין (Lamotrigine), טופירמאט (Topiramate), חומצה ולפרואית (Valporate) וקארבאמאזפין (Carbamazapine).

הסובלים ממאניה דיפרסיה לרוב זכאים למגוון זכויות מהמדינה, לבדיקת זכאותכם מלאו את טופס צור הקשר וקראו עוד בעמוד

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!