המוסד לביטוח לאומי מעניק גמלאות, קצבאות, סיוע ומענקים למבוטחים רבים שמצבם הגופני, הנפשי והבריאותי מצדיק קבלת סיוע. את הסיוע מספק הביטוח הלאומי אך ורק לאחר שהכיר בתובע כזכאי לסיוע זה. קביעת הזכאות נעשית באמצעות מבחן חשוב, יש יאמרו גורלי, הקרוי מבחן תלות.
פורטל בשבילך מציג בפניכם את כל התנאים לעמידה במבחן התלות וכיצד יש להגיש את הבקשה.
קשישים בישראל זכאים לסיוע מטעם המוסד לביטוח הלאומי. סיוע זה בא לידי ביטוי באמצעות גמלת סיעוד והטבות נוספות. מדבר בקשישים שאינם מסוגלים יותר לבצע מטלות יום יומיות בכוחות עצמם ונזקקים לעזרה בביצוע מטלות אלו, למשל הלבשה,רחצה, אכילה, היגיינה, קימה ועוד.
כדי לקבל את הסיוע לו הם זכאים, על הקשישים להגיש תביעה לגמלת סיעוד בביטוח הלאומי. זה מצידו בודק, באמצעות מעריך מטעמו, בדיקה שתעריך את תלותו של הקשיש בזולת. הערכה זו היא מבחן התלות.
קבלת זכאות לגמלת סיוע מותנית במספר קריטריונים שיש לעמוד בהם:
קשיש המבקש לקבל גמלת סיעוד והגיש את טופס התביעה בביטוח הלאומי, יקבל הדעה על ביקור מעריך בביתו מטעם המוסד לביטוח הלאומי. המעריך מגיע כדי לבדוק את מידת תלותו של הקשיש בזולת או אם יש צורך בהשגחה עליו, צמודה או חלקית.
במהלך ביקור המעריך והבדיקה, יתבקש הקשיש לספק פקטים אישיים הנוגעים למצבו הרפואי והתפקודי. לכן, במידה והקשיש הוא מבולבל, נוטה לשכוח, למשל חולה אלצהיימר, או חלש, כדאי שבמהלך הביקור יהיה נוכח בן משפחה שיספק מענה לשאלות.
מבחן התלות מתבסס על טופס הערכה שמביא עימו המעריך. בנוסף יש רשימה של שאלות עם ניקוד של כל שאלה. בתום הבדיקה מחושב הניקוד הכולל ובהתאם לו מתקבלת החלטה. ההחלטה קובעת אם הנבדק עמד בדרישות החוק ואם עמד בהן, איזו רמה, שתשפיע על גובה גמלת הסיעוד שלו.
הבדיקה כוללת את יכולת הביצוע של המטלות היום יומיות. הניקוד ניתן לפי יכולת ביצוע, יכולת ביצוע חלקי או אי יכולת ביצוע המטלה. עוד נבדקת רמת העצמאות בתפקודים מוטוריים, בהבנה, בהתמצאות במרחב, זכרון, זיהוי אנשים, אירועים מהעבר, למשל פציעות או נפילות.
בדיקה נוספת מתייחסת לאופן המגורים של הקשיש- האם בגפו, האם במרוחק מבן משפחה קרוב וכדומה.
בן המשפחה הקשיש כבר לא מסוגל לתפקד בכוחות עצמו? הוא זקוק לסיוע והשגחה? לידיעתכם, גמלת סיעוד תשפר באפן ניכר גם את אורח חייכם, בני המשפחה, הכורעים תחת נטל הדאגה והטיפול בו. פורטל בשבילך מספק את כל התשובות, העצות, הזכויות והדרכים למימוש הזכאות והבקשה לקבלת גמלת סיעוד כולל מבחן תלות.
קשישים מעל גיל שמונים רשאים לבחור כי ההערה התפקודית שלהם תתבצע על ידי רופא גריאטרי במקום על ידי מעריך מטעם המוסד לביטוח לאומי. בדיקה זו ממומנת על ידי הביטוח הלאומי.
לאחר הבדיקה נערך סיכום הניקוד, ההתרשמות של העריך והפרטים הנוספים על הקשיש. הסיכום מתבצע על ידי פקיד המוסד לביטוח לאומי ובסיומה נקבע אם קיימת זכאות לקבלת גמלת סיעוד.
סוג הגמלה נקבע לפי מבחן התלות שקובע את מידת תלותו של הקשיש בזולת. למשל, גמלת סיעוד ברמה ב' היא גמלה הקובעת כי תלותו של הקשיש בזולת היא רבה מאד. על כן הוא זקוק לסיוע ברוב שעות היממה, בעוד שגמלת סיעוד ברמה ג' מספקת זכאות להשגחה מתמדת.
טיפ חשוב: הקריטריון העיקרי לקבלת גמלה הוא מצב תפקודי. מצב רפואי, גיל או מצב סוציאלי אינם מזכים בגמלת סיעוד.