מחלת קייסון הנקראת גם מחלת אמודאים או מחלת הדקומפרסיה (Decompression Sickness, DCS, Caisson Disease) מופיעה אצל אנשים ששהו זמן רב תחת לחץ אטמוספרי גבוה (אוויר דחוס) וחזרו ללחץ אטמוספרי רגיל. קיימת סכנה למחלת קייסון בקרב צוללנים ועובדי מנהרות או מבנים תת קרקעיים.
מחלת קייסון נגרמת בעקבות ירידה בלחץ באוויר בסביבה המובילה ליצירת בועות של גזים אינרטים ברקמות שונות בגוף. ירידה בלחץ הסביבה יכולה להתרחש כתוצאה מעלייה ממעמקים (למשל צוללנים), מעלייה לגבהים (טיסה במטוס) או מיציאה מתנאים של אוויר דחוס (עבודה במכרה).
נוסף על כך, קיימים פקטורים סביבתיים המעלים את הסיכון למחלת קייסון:
גם מצבים רפואיים ומאפיינים מסויימים של המטופל יכולים לההשפיע על הסיכוי למחלה, ביניהם:
האבחון מתבסס על תסמיני המחלה המאפיינים של מחלת קייסון ותיאור האירועים אחרונים שעבר המטופל. יש לאבחן את המחלה במהירות על מנת לטפל במצב בהקדם האפשרי.
תסמיני מחלה שעלולים להופיע הם:
יש לטפל באדם עם תסמיני מחלת קייסון בהקדם האפשרי. הטיפול הראשוני יהיה בדרך כלל מתן מאה אחוז חמצן בנשימה, נוזלים מרובים ועירוי ורידי במידת הצורך.
עם זאת, הטיפול העיקרי במחלת קייסון הוא רפואה היפרברית (Hyperbaric oxygen treatment, HBOT) באמצעות תא לחץ (Recompression chamber).תא הלחץ הוא מכשיר טיפולי המאפשר לספק חמצן במינונים גבוהים מאוד לרקמות ולדם. טיפול מהיר בתא לחץ עשוי להביא לריפוי מלא של המטופל.
במידה והנך סובל ממחלת קייסון הנך עשוי להיות זכאי לזכויות מהמדינה, לפרטים נוספים בקר בעמוד