קרדיומיופתיה (Cardiomyopathy) היא מחלה המאופיינת בירידה מדודה ביכולת התכווצות שריר הלב שלרוב מובילה לאי – ספיקת לב (Heart failure). התסמינים האופייניים של קרדיומיופתיה הם קוצר נשימה ובצקות (הצטברות נוזלים) פריפריות, בעיקר בגפיים התחתונות. חולי קרדיומיופתיה נמצאים בסיכון להפרעות קצב ולמוות פתאומי על רקע לבבי.
ניתן לסווג את המחלה לשלוש קבוצות:
בנוסף, קיימת חלוקה נוספת המבחינה בין קרדיומיופתיה ראשונית אשר משפיעה על הלב בלבד ובין קרדיומיופתיה שניונית שמופיעה כתוצאה ממחלה ומשפיעה על חלקים נוספים בגוף מלבד הלב.
הגורמים לקרדיומיופתיה תלויים בסוג המחלה:
ניתן לזהות הגדלה של הלב בעזרת צילום רנטגן, ולעיתים ניתן להבחין בנוכחות של תפליט פריקרדיאלי (נוכחות של נוזל בין קרום הלב ללב). בדיקות דימות נוספות כמו MRI של הלב יכולות להיות מועילות באבחנה של חולים עם קרדיומיופתיה מורחבת.
בבדיקת א.ק.ג. לרוב ניתן לראות דפוס לא תקין ומאפיינים כמו קצב לב מהיר, פרפור פרוזדורים והפרעות קצב חדריות אך שינויים אלו אינם ספציפיים לקרדיומיופתיה ויכולים להופיע במצבים נוספים. בבדיקת אקו-לב ניתן לזהות פגמים בתנועות שריר הלב או תפליט פריקרדיאלי.
בדיקות גנטיות הן בעלות חשיבות רבה מכיוון שקיימת מוטציה ידועה הגורמת לקרדיומיופתיה מורחבת ומכיוון שידוע שקיים בסיס גנטי חזק הגורם לקרדיומיופתיה היפרטרופית.
תסמיני קרדיומיופתיה יכולים להיות דומים מאוד לסימפטומים של כל מחלת לב. כאבים בחזה הם סימפטום נפוץ, ובמקרים קלים של קרדיומיופתיה החולים יכולים להיות אסימפטומטיים. במקרים חמורים של קרדיומיופתיה יכולים להופיע אי ספיקת לב, הפרעות קצב, תסחיפים ובמידה וקיימת מחלה הגורמת להופעת קרדיומיופתיה כגורם שניוני יכולים להופיע תסמינים רב מערכתיים בהתאם למחלה.
בקרדיומיופתיה מורחבת לרוב לא יופיעו תסמינים שיגרמו לפגיעה באיכות החיים של החולה, ובאחוז קטן מהמקרים יכולים להופיע תסמינים משמעותיים הכוללים קוצר נשימה, עילפון וכאבים בחזה במקרה שהחולה סובל ממחלת לב איסכמית (כלומר, עבר אירוע של אוטם בשרירי הלב בעבר).
הטיפול תלוי בסוג הקרדיומיופתיה ממנה החולה סובל ומדרגת המחלה. הטיפול מתבסס על:
במידה וחלית בקרדיומיופתיה אתה עשוי להיות זכאי לזכויות מהמדינה. לפרטים נוספים בקר בעמוד