נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

נעזור לך למשש את זכויותך לקבלת פיצוי במהירות ובסודיות מלאה

דף הבית » אינדקס תרופות » אנטיביוטיקה Antibiotics

אנטיביוטיקה Antibiotics

שם בעברית ובאנגלית: אנטיביוטיקה Antibiotics

מידע כללי על תרופות אנטיביוטיות

תרופות אנטיביוטיות הן תרכובות אשר משמידות או מעכבות גדילה של מיקרואורגניזמים (חיידקים, פטריות). קיימות תרופות אנטיביוטיות מגוונות המשמשות לטיפול בדלקות שונות כגון: דלקת חיידקית של קרום המוח, דלקת המוח, דלקת העצם (אוסטאומיאליטיס), דלקת גרון, דלקת ריאות ודלקות כרוניות של הקיבה העפעף והלחמית. כמו כן, אנטיביוטיקה משמשת לטיפול במחלות נוספות כגון פוליו, סיסטיק פיברוזיס וקוליטיס.

החומר האנטיביוטי הראשון שהתגלה הוא הפניצילין (Penicillin). החוקר אלכסנדר פלמינג גילה כי זיהום תרבית חיידקים במעבדה שלו על ידי פטרייה מסוג מסוים הביא למות החיידקים שבתרבית. המסקנה מכך היא שפטרייה זו מפרישה באופן טבעי חומר כלשהו אשר קוטל חיידקים. גילוי החומרים האנטיביוטיים חולל מהפך ברפואה ואפשר לטפל ואף למגר חלק מהמחלות הקטלניות ביותר.

קיימות תרופות אנטיביוטיות רבות השונות זו מזו מבחינת אופן ההשפעה, משך ההשפעה, זמן פינוי התרופה מהגוף וכד'. משך ההשפעה של פניצילין משתנה ממטופל למטופל ותלוי בסוג התרופה שנלקחה. משך ההשפעה של פניצילין הוא בדרך כלל עד 12 שעות.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר תרופות אנטיביוטיות רבות. בנוסף, בשל פיתוח חיידקים העמידים לחומרים אנטיביוטיים שונים, חוקרים משקיעים מאמצים רבים על מנת לגלות חומרים אנטיביוטיים חדשים. ביוני 2014 מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרופה אנטיביוטית חדשה (Tedizolid Phosphate) לטיפול בזיהומים עוריים.

מנגנון הפעולה של תרופות אנטיביוטיות

קיימים כיום סוגים שונים של תרופות אנטיביוטיות הפועלות במגוון צורות. המשותף לכל התרופות האנטיביוטיות היא יכולתן לפגוע ברכיבים תאיים של מיקרואורגניזמים בלבד מבלי לפגוע בתפקוד התאים של האדם. עם זאת, אופן הפעולה משתנה בין סוגי התרופות האנטיביוטיות השונות: פגיעה בדופן תא החיידק, עיכוב יצירת חלבונים חיידקים, עיכוב יצירת דנ"א חיידקי ופגיעה במבנה ממברנה פנימית של פטריות מסוג מסוים.

תופעות לוואי של תרופות אנטיביוטיות

ישנן תופעות לוואי רבות המשתנות מתרופה אנטיביוטית אחת לאחרת. טיפול תרופות אנטיביוטיות עלול לפגוע גם בחיידקים החיוניים לתפקוד הפיזיולוגי של הגוף (למשל חיידקים במערכת העיכול). קיימות מספר תופעות לוואי שכיחות עם נטילת תרופות אנטיביוטיות כגון צואה רכה, שלשולים, קלקול קיבה ובחילה. תופעה פחות נפוצה היא תגובה אלרגית לתרופה אנטיביוטית מסוימת (למשל פניצילין).

מקרים מיוחדים בהם כדאי לפנות לרופא לאחר שימוש באנטיביוטיקה

יש לפנות בדחיפות לקבלת עזרה רפואית במקרים בהם מופיעות תופעות הלוואי הבאות:

  • שלשולים נוזליים חמורים והתכווצויות בבטן (תסמינים של זיהום חיידקי חמור במערכת העיכול).
  • קוצר נשימה, התעלפות, סרפדת, פריחה ונפיחות בשפתיים, בפנים ובלשון (תסמינים של תגובה אלרגית).
  • גרד או הפרשות נרתיקיות חריגות (תסמינים של פטרת וגינלית)
  • כתמים לבנים על הלשון (תסמינים של פטרת הפה)
  • הקאות

תרופות תחליפיות לאנטיביוטיקה

במידה והמטופל רגיש לסוג מסוים של אנטיביוטיקה הרופא יכול להתאים לו טיפול באמצעות סוג אנטיביוטיקה שונה.

נגישות

סובל ממחלה או פציעה? ייתכן ומגיע לך כסף רב!
השאר פרטים לבדיקת זכאות

מעוניין להוציא תו נכה?

בדיקת זכאות ללא עלות! קבלו תשובה תוך 15 יום!